HomeNieuwsHoutgestookte zwembadverwarming: oude techniek in nieuw jasje

Houtgestookte zwembadverwarming: oude techniek in nieuw jasje

Energiezuinig, dat is iets waar we natuurlijk allemaal zoveel mogelijk naar streven. Een houtgestookte zwembadverwarming is en techniek die je kan helpen je energiekosten laag te houden als je een zwembad hebt. Een houtgestookte zwembadverwarming biedt qua kosten veel voordelen en daarnaast is het eigenlijk een hele handige techniek om toe te passen. In dit artikel lees je er alles over.

Houtgestookte zwembadverwarming: oude techniek

Al eeuwen verwarmen mensen hun water of eten doormiddel van vuur. Vuur zorgde voor warmte. Als men vroeger in bad wilde, liet men een bediende (de arme mensen hadden de luxe van een bad niet) water koken boven het haardvuur of fornuis dat met hout werd gestookt waarna het gloeiend hete water bij koud water in het bad werd gestort. Dat was natuurlijk een nogal omslachtig werkje en bovendien voor de bediende in kwestie behoorlijk zwaar. Gelukkig is de techniek van het water verwarmen stukken verbeterd. Een houtgestookte zwembadverwarming is makkelijk in het gebruik.

Milieuvriendelijk of niet?

Er is veel te doen over of houtkachels, waaronder de houtgestookte zwembadverwarming valt, nu milieuvriendelijk zijn of niet. Er komt natuurlijk veel fijnstof vrij bij het verbranden van hout. Een houtgestookte zwembadverwarming zou dan tot overlast kunnen leiden voor omwonenden. Dit geldt echter veel minder voor de moderne kachels en dus ook voor de houtgestookte zwembadverwarming. Het is belangrijk je aan de regels te houden. Kachels moeten keurmerk hebben, maar dat niet alleen: het hout dat gestookt wordt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet het onbewerkt, droog hout zijn. Doordat ze hout verbranden is ook de houtgestookte zwembadverwarming CO2 neutraal.

Kosten

De houtgestookte zwembadverwarming is natuurlijk even een investering, maar uiteindelijk verdient hij zichzelf ruimschoots terug. Je zwembad of hottub verwarmen met een CV ketel heeft namelijk grote gevolgen voor je energie rekening. Die kosten gaan flink omlaag zodra je de houtgestookte verwarming gaat gebruiken. Natuurlijk moet je goed hout aanschaffen. Denk er hierbij aan dat je voor een redelijk zwembad ongeveer een kruiwagen per graad kwijt bent om te stoken. Verder vraagt het opwarmen met een houtgestookte zwembadverwarming ook wel wat tijd. Gemiddeld zal je zwembad een graad per uur opwarmen. Maar een handige tip hierbij: maak ook gebruik van de zon. Met onze steeds warmer wordende zomers, zal die ook al veel werk voor je doen. En dat betekent dat jij al snel heerlijk in je zwembad kan afkoelen.

Recent Nieuws